סנקציית תקופת המתנה לתושבים חוזרים לגבי ביטוח לאומי וביטוח בריאות ממלכתי ומשמעותן במס הכנסה

מעודכן 2020

חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע סנקציה בשם "תקופת ההמתנה" לזכאות לקבלת שירותי ביטוח בריאות ממלכתי עבור תושבים חוזרים, ואפשרות תשלום עבור פדיון סנקציה זו (תוך התחשבות קיימת גם התחשבות בתושבים חוזרים המרבים לנסוע לחו”ל בשל עיסוקם המקצועי).

במה דברים אמורים? ישראלי לשעבר ששהה בחו”ל, ולא שילם ביטוח לאומי למעלה משנתיים, לא יהיה זכאי בשובו לישראל לביטוח בריאות ממלכתי ולא לשירותי קופות החולים, אלא לאחר תום תקופת המתנה (או לאחר פידיון תקופת ההמתנה). תקופת ההמתנה נקבעה כך שעבור כל שנה בה שלא שולמו דמי ביטוח הבריאות חייב התושב החוזר בחודש המתנה כאשר תקופת ההמתנה המקסימלית עומדת על 6 חודשים והמינימלית היא חודשיים.

 

ניתן לפדות את תקופת ההמתנה האמורה בתשלום מיוחד של כ-12,000 ₪ (נכון לשנת 2020). ישנה אפשרות לפרוס את התשלום ל- 6 חודשים, לכל אחד מבין בני זוג שלא שמר על זכויותיו בביטוח לאומי. עם זאת, במהלך השנה הראשונה לשהותו של היחיד בישראל, לא יהיה זכאי התושב/ת החוזר/ת לטיפולי פוריות וטיפולים רפואיים מיוחדים בחו”ל.

אם בחר תושב חוזר שלא לפדות את "תקופת ההמתנה", יהיה עליו לשהות בארץ לפחות 25 ימים בחודש בתקופת ההמתנה בכדי להיות זכאי בתום התקופה לביטוח בריאות. נקבע גם כי אם עיסוקו של אדם מחייב אותו לשהות בארץ פחות מ-25 ימים בחודש בתקופת ההמתנה (למשל, עבודה בחברה המחייבת נסיעות מרובות), בכל זאת יהיה זכאי בתום התקופה לביטוח בריאות, זאת לאחר פניה מסודרת למוסד לביטוח לאומי. אפשרות דומה קיימת גם לגבי מי שנדרש לטיפולים רפואיים מחוץ לישראל.

כידוע, לעיתים קרובות מס הכנסה מייחס חשיבות לתשלום דמי ביטוח לאומי, לפחות בשנת הרילוקיישן מישראל חבות במס בישראל. לעיתים המשך תשלום ביטוח לאומי עלול לגרור קביעת "תושבות ישראלית לצורכי מס" גם לאחר המעבר לחו"ל, ובעקבות כך דיווחי מס בישראל על ההכנסות מחוץ לישראל, והשלמת המס בהתאם. כך שעלולה להיות כאן דילמה: מצד אחד קיים הרצון לשמור על זכאות לקבלת שירותי בריאות ממלכתי בישראל ולהימנע מסנקציה של תקופת ההמתנה. מצד שני המשך תשלום ביטוח לאומי בעת שהייה בחו"ל עלול לגרור קביעה כי היחיד שומר עדיין על תושבותו הישראלית לצורכי מס הכנסה בישראל, ולכן עליו לדווח בישראל על הכנסותיו בחו"ל.

כל מקרה הוא לגופו, וכל יחיד ישראלי צריך להחליט לפי נסיבותיו האישיות. עצתי היא שכל פעולה ואפילו מילוי טפסים מול שלטונות המס והביטוח הלאומי, יעשו בליווי ייעוץ מקצועי מתאים על מנת להימנע ממלכודות מס וביטוח לאומי, שלעיתים היחיד כלל אינו מעלה על דעתו.

ישי עציון, רו"ח

ishay@etsion.com

* ישי עציון, רו"ח , יעוץ מיסים ישראלים בחו"ל, יחידים וחברות, תכנוני מס, מיסוי היי-טק, מס הכנסה, מיסוי בינלאומי, מס שבח ומס ערך מוסף.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: