מעודכן 2020
חוק מס ערך מוסף קובע כי עסקאות בישראל יתחייבו במס ערך מוסף, כיום שיעור המע"מ עומד על 17%. המוכר, או נותן השירות, יגבו את המס מהקונה ויעבירו את סכום המס אל שלטונות המע"מ.
מתוך מטרה להעלות את כדאיות יצוא, לרבות שירותי יצוא כגון מלונאות, נקבעו מספר סוגי עסקאות שיתחייבו במע"מ בשיעור אפס, לדוג' השכרת רכב לתיירים או שירותי לינה של תייר בבית מלון.
ישראלים לשעבר, אשר אין ספק כי כיום הם תושבי חוץ למרות שהם מחזיקים עדיין בדרכון ישראלי, והמגיעים לביקור בישראל, נדרשים לשלם מע"מ על שירותים שונים. זאת בעוד שתושבי חוץ "רגילים" אחרים, ללא דרכון ישראלי, אינם נדרשים לכך ולמרות שחוק מע"מ קובע שיעור אפס בעסקאות שונות עם תושבי חוץ.
הסיבה לכך היא כי בעסקאות של השכרת רכב ולינה בבית מלון, חוק מע"מ מגביל את ההטבה של שיעור אפס רק בעד "תייר" ולא בעד "תושב חוץ". "תייר" מוגדר כמי שהוא אזרח זר, בעל דרכון זר, השוהה בישראל על פי אשרת ביקור, או אשרת מעבר, או דרכון דיפלומטי, או דרכון שירות, למעט אשרת ביקור לעבודה זמנית. לפיכך, מי שהוא בעל אזרחות ישראלית, גם אם הוא ומשפחתו מתגוררים דרך קבע בחו"ל שנים רבות ומגיעים מדי פעם לביקור בישראל, הוא אינו בגדר "תייר".
תוצאה זו מקוממת כיוון שמהותית ברור שכוונת החוק היא להיטיב עם עסקאות עם תושבי חוץ, המעודדים יצוא מישראל ומכניסים מטבע זר למדינה. לכן מה זה משנה אם תושב חוץ היה בעברו הרחוק תושב ישראל, ומסיבות כלשהן (אולי אפילו מסיבות ציוניות) לא ביטל את אזרחותו הישראלית. בעבר, ככל הנראה, שלטונות מע"מ נוכחו שתושבים ישראלים בעלי דרכון זר, מנצלים את ההטבה במע"מ. לפיכך שלטונות מע"מ החליטו על תיקון החוק והגבילו את ההטבה רק אם ברור שתושב החוץ כבר אינו עוד אזרח ישראלי. יוצא שכל ישראלי לשעבר שאין ספק בתושבות החוץ שלו כיום, "נענש" בתשלום מע"מ כי שמר בפינה חמה בליבו את דרכונו הישראלי.
לפיכך, חברות השכרת הרכב בישראל נדרשות לבדוק ששוכר הרכב נכנס לישראל עם הדרכון הזר כשהוא חתום ע"י משטרת הגבולות, ואף לבקש את כתובתו של השוכר בחו"ל. יתרה מכך, אף אם השכרת הרכב שולמה מראש ע"י סוכן בחו"ל, חברת השכרת הרכב מחויבת לדרוש את השלמת המע"מ בהתאם, משוכר הרכב או מהסוכן בחו"ל.
לגבי שירותים אחרים לתושבי חוץ, גם ישנם תנאים שונים לשיעור מע"מ אפס. למשל (1) שהשירות לא ניתן לגבי "נכס" המצוי בישראל ("נכס" מוגדר באופן רחב ביותר וכולל גם נכסים לא מוחשיים וזכויות שונות), (2) שתושב החוץ לא נהנה מהשירות הספציפי בעת שהותו בישראל, (3) ולא מדובר על שירות של עשיית הסכם עם תושב חוץ שגם תושב ישראל צד בהסכם זה. תנאים אלה גורמים לצורך בתכנוני מע"מ, בדומה לתכנוני מס הכנסה, על יחידים וחברות.
ניתן לפנות אלי לבחינת מקרים ספציפיים.
ישי עציון, רו"ח
יעוץ מיסים ישראלים בחו"ל, יחידים וחברות, תכנוני מס, מיסוי היי-טק, מס הכנסה, מיסוי בינלאומי, מס שבח ומס ערך מוסף.
תגובות
אני חושבת שזה ממש לא בסדר אנחנו גרים בחול 30 שנה ועדיין משלמת מעמ בישראל למה הישראלים לא משלמים מעמ בחול עד מתי ינצלו אותנו הרי הם יודעים שאנחנו נגיע לארץ בכל מקרה
אכן אני מסכים איתך זהבה,
לכך בדיוק התכוונתי במאמר שלי,
בברכה, ישי עציון, רו"ח
http://www.etsion.com
זה מקומם אותי מאוד, הגעתי לביקור בארץ ואני תושבת ניו יורק כבר 22 שנים עם דרכון אמריקאי
בביקורת גבולות ביקשתי שיחתימו לי את הדרכון האמריקאי ולא את הישראלי והם לא הסכימו הם אמרו שנולדתי בישראל לכן אין אפשרות אחרת
ומאוטו שיכולתי להשכיר ב200$ ל12 ימי ביקור עלה לי 364$ לאחר מע״מ
הגיע זמן שנחתום על עצומה ונשנה את החוק במדינה הפלצנית שלנו
אנו מגיעים לארץ ומבזבזים הון ולמה לא מגיע לנו להנות מזכויות תייר ? תרמתי למדינה שנתיים שרות צבאי והחלטתי לגור בניו יורק שם אני משלמת מיסים כמו כל אזרח אמריקאי
מי מעוניין לשנות את החוק ? בואו נזיז הרים … אם רק נרצה נוכל
בראשית דבר אין זה מן הראוי לכנות את מדינת ישראל בכינויי גנאי אם כי אני מצטרף לביקורת נגד החוק הזה שמפלא את הישראלים תושבי חוץ מהאמריקאים תושבי חוץ. גם אני שרתתי בצה"ל כחיל קרבי בנחל מוצנח ארבע שנים ועזבתי את הארץ לפני ארבעים ושבע שנים. מכל מקום להיום זהו החוק ומן הראוי לשנות אותו בהקדם.
אודה לך מאוד אם תוכל לעדכן אותי בתשובה לשאלה מהו החוק ביחס אלי (ישראלי תושב חוץ) נשוי לתיירת אמריקאית ששוכרת רכב ופטורה ממס. אם ברצוני להרשם כנהג נוסף, האם אשתי תהיה חייבת במע"מ? ומהו המקור לעיון – אודה לך מראש אם תשלח לי את זה באימייל.
חנוכה שמח ושבת שלום
אליהו
זה מה זה מקומם אני כבר 26 שנה בצרפת ועדיין משלמת מעמ אני מגיע לארץ עם חברים לא ישראלים ואני תמיד משלמת 20% יותר מכולם בהשכרת רכב בבי מלון ממש מרגיש .
ישראלים תעשו עצומה תכתבו לראש הממשלה לא צריך לוותר
היות ותיירים אינם נדרשים לשלם מע״מ עבור מלונות בישראל, מעניין מה החוק אומר בנוגע לשהייה בה אחד האורחים ישראלי והשני תייר שאינו אזרח או תושב
החוק לא אומר דבר לגבי אורחים ישראלים הנלווים לתייר.
בפועל – למיטב ידיעתי – בתי מלון בישראל מסתפקים באורח אחד לפחות שהוא תייר, על מנת להעניק לו שירות ללא מע"מ, גם אם הוא מארח אורחים שאינם "תיירים". אני מניח שגם חברות השכרת רכב פועלות כך.
בברכה, ישי עציון, רו"ח ishay@etsion.com