מעודכן 2020
אחד מהנושאים שמטרידים ישראלים בחו"ל הוא ההוראה בחוק ביטוח לאומי וביטוח בריאות ממלכתי לפיה מי שחדל להיות תושב ישראל וחוזר לאחר מכן לארץ, יהיה חייב ב"תקופת המתנה" עד לקבלת השירותים הרפואיים בארץ. הוראה זו תקפה גם לגבי מי ששהה בחו"ל שנתיים ויותר ופיגר בתשלום לביטוח לאומי במשך תקופה של 12 חודשים לפחות. מסיבה זו יש המשלמים את דמי הביטוח המינימליים ( 177 ₪ לחודש נכון לשנת 2020) אך בכך מגבירים, במידת מה, את הסיכון לקביעת תושבות ישראלית לצורכי מס הכנסה.
הסנקציה של "תקופת ההמתנה" עומדת על חודש לכל שנת היעדרות מן הארץ. תקופת ההמתנה המינימלית היא לחודשיים והתקופה המקסימלית היא 6 חודשים.
ניתן לפדות את תקופת ההמתנה בתשלום לביטוח לאומי בסכום של 12,000 ₪ (נכון לשנת 2020, ניתן גם לשלמה ב- 6 תשלומים חודשים שווים), ובכך ליהנות מיידית מקבלת שירותים כמעט מלאים לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, ובתנאי שהיחיד חזר להיות תושב ישראל. התשלום הנ"ל אינו תלוי באורך תקופת השהייה בחו"ל. לעיתים למשרד הקליטה ישנן תכניות להחזר הסכום ששולם לביטוח לאומי, כפוף לתנאים שונים (ובנוסף לתמריצים שונים נוספים). החזר התשלום המיוחד יתבצע ע"י משרד הקליטה לאחר פדיון תקופת ההמתנה או לאחר תום 6 החודשים הנ"ל, עם קבלת אישור תושבות ישראלית מביטוח לאומי ועם הצגת האישור על התשלום.
כידוע שיטת המס בישראל הינה "פרסונלית", משמע – כל עוד היחיד הינו "תושב ישראל", הוא נדרש לדווח למס הכנסה בישראל ובהתאם להתחייב במס על הכנסותיו מכל מקורות ההכנסה שלו ברחבי העולם. על מנת להיחשב "תושב חוץ", מס הכנסה מקפיד על קיום רשימת קריטריונים ארוכה אשר בוחנת את "ניתוק התושבות" והעברת "מרכז החיים" של היחיד מישראל לחו"ל. אחד מהנושאים שמס הכנסה בודק, הוא הכיצד דיווח אותו יחיד על תושבותו לצורכי ביטוח לאומי. ברור שניתוק התושבות לצורך ביטוח לאומי מחזק במידה מסוימת את טענת ניתוק התושבות לצורך מס הכנסה (אם כי אדגיש כי זהו רק קריטריון אחד מני רבים, ומס הכנסה אינו מחויב בהכרח לקביעת התושבות לפי חוק ביטוח לאומי).
המהלך של ניתוק תושבות ישראלית בביטוח לאומי – מלווה בחשש מוצדק לגבי סנקציית "תקופת ההמתנה" שציינתי לעיל. עם צמצום משמעותי של סנקציה זו, יהיה קל יותר ליחיד לשקול את ניתוק תושבותו בביטוח לאומי (ובכך להגביר במידת מה את ניתוק תושבותו למס הכנסה), שהרי הרבה מ"העוקץ" שבסנקציית "תקופת ההמתנה" – למעשה נוטרל. יחד עם זאת, אדגיש כי תמיד קריטריון הבריאות חשוב יותר, ותמיד יש לוודא רצף כיסוי ביטוח בריאות הולם, כל אחד לפי נסיבותיו הוא.
ההקלה בסנקציות בביטוח לאומי, משתלבת עם שורת ההקלות במס הכנסה לעולים חדשים ותושבים חוזרים, כפי שחוקקה הכנסת בשנים האחרונות (ראו מאמרים שלי בנושא זה). מאידך יש לזכור כי לעיתים קרובות בפרקטיקה מתברר כי חקיקה מיטיבה בכנסת – תיבחן בקשיחות במס הכנסה ובביטוח לאומי. כשם שישנם יתרונות מס ויתרונות ביטוח לאומי, קיימות גם מלכודות רבות. המלצתי היא לקבל יעוץ מס מראש לגבי הנסיבות הספציפיות של כל מקרה, על מנת לנצל היטב את יתרונות המס והביטוח הלאומי ולהימנע ממלכודות כואבות.
ישי עציון, רו"ח
יעוץ מיסים ישראלים בחו"ל, יחידים וחברות, תכנוני מס, מיסוי היי-טק, מס הכנסה, מיסוי בינלאומי, מס שבח ומס ערך מוסף.
תגובות
הייתי בחול שנה וכשחזרתי, שילמתי כמה אלפי שקלים של ביטוח
תודה רבה על החומר המעניין
http://www.israbit.co.il
תודה על המידע שאתם מספקים לנו פה
קייטרינג
אתר מצויין
קייטרינג
חוקר פרטי
מתקנים מתנפחים
שלום
לא ברורה הנקודה הבאה: אפשר לפדות את תקופת ההמתנה ע"י תשלום של 9.630 ש"ח ולקבל שירותים רפואיים 6 חודשים לאחר התשלום-???
אז מה בעצם אני מפדה פה, אם צריך לחכות 6 חודשים בכל מקרה?
תודה, יולי
אם שילמת את מלוא הסכום, אזי אכן אין אין צורך להמתין 6 חודשים. רק מי שמשלם ב- 6 תשלומים חודשיים, יהיה זכאי ליהנות משרותים רפואיים (בית חולים וקופת חולים) לאחר תום התשלומים.
בברכה, ישי עציון
למה לשלם פדיון ב-6 תשלומים חודשיים (ולקבל את השירותים בתום התשלום) אם אפשר לחזור לארץ, לא לפדות כלום, פשוט להתחיל לשלם ביטוח לאומי בסיסי ולקבל את הזכויות לאחר 6 חודשים -?
אם לא ישולם הפדיון, לא תהיה זכאות לזכויות גם לאחר ה6 חודשים…
אתר מעולה
טכנאי מזגנים
ניקוי שטיחים
תודה על המידע, מצאתי אותו שימושי מאוד.
שלום ישי,
אני ומשפחתי נמצאים ברילוקיישן בארה"ב כשנה, ונהיה פה לפחות עוד שנה נוספת. מאז שעזבנו את ישראל לא שילמנו ביטוח לאומי. לאחר ארבעה חודשים בארה"ב קיבלתי מבט"ל מכתב לגבי קצבת הילדים, ובמכתב חוזר הודעתי להם על גבי טופס על הפסקת קצבת הילדים עקב שהייה בחו"ל. מעבר למכתב זה והפסקת קבלת הקצבה לא שעמעתי דבר מבט"ל.
האם צריך באופן יזום להודיע להם על ניתוק תושבות? האם נוצר לי חוב במהלך השנה האחרונה וניתן לשלמו רטרואקטיבית?
ניתן לשלם את תשלומי ביטוח לאומי רטרואקטיבי, אך לא לתקופה של יותר משנתיים ללא שנפעות זכויות לקבלת שירותי רפואיים בישראל מטעם חוק ביטוח בריאות ממלכתי. אולם כפי שמוסבר במאמר, ההחלטה האם לשלם את דמי הביטוח הלאומי בזמן שאתה שוהה בחו"ל כתושב חוץ לצורכי מס, עלולה לפגוע בניתוק התושבות שלך לצורכי מס הכנסה. יתכן שאין לך חבות במס הכנסה בישראל, ואז אין לך בעיה. מכל מקום, כל אחד צריך לקבל החלטה לפי הנסיבות האישיות שלו.
בברכה,
ישי עציון, רו"ח
http://www.etsion.com
ישי שלום,
תודה על המידע המועיל.
באם אני מעוניין לא לשלם – איך אני מודיע לביטוח לאומי על כך? (או שלא צריך?)
הם גם משלמים לי קצבת ילדים ועליי לבקש מהם להפסיק…
תודה, נועם
אם אתה רוצה להתנתק מהתושבות הישראלית שלך לצורכי ביטוח לאומי, אתה צריך למלא טופס שאלון תושבות בביטוח לאומי לשוהה בחו"ל (טופס 627), אותו ניתן להוריד באינטרנט באתר של ביטוח לאומי. את הטופס, בליווי מסמכים מבססים יש להגיש לתחנת ביטוח לאומי שלפי כתובתך הישראלית. אם הטופס ערוך נכון, אזי ביטוח לאומי ישכנע בניתוק התושבות שלך ויפסיק את חיובי דמי הביטוח שלך.
בברכה, ישי עציון
http://www.etsion.com
בעלי עזב את הארץ לצרכי עבודה בסוף דצמבר 2011.
אני עזבתי את הארץ בסוף מרץ 2012.
האם יש סיכוי שיכירו לנו בשנת 2012 כבשנה שבה הפסקנו להיות תושבי ישראל לצרכי מס? (כמובן, בהמחה שנישאר עוד כמה שנים בחו"ל)?
כמה "מסוכן" יהיה לבקר בארץ לתקופה העולה ל-30 יום במהלך 2013? (אפילו עולה רק במעט על 30 יום?)
לדעת מס הכנסה, כל עוד משפחתו של היחיד נשארה בישראל, אזי לדעתם היחיד עדיין תושב ישראל. אבל אם מחודש מרץ כל המשפחה בחו"ל, ואם ידעתם לנתק, באופן משכנע, את התושבות שלכם לצורכי מס כפי שמס הכנסה מצפה לניתוק תושבות (מבחני "מרכז החיים"), אזי יש להניח שמס הכנסה יקבל את ניתוק התושבות מחודש מרץ 2012, למרות ששהיתם בישראל 30 ימים לפחות בשנת 2012, וגם 2013. כלומר – התשובה לשאלה נעוצה קודם כל במידה בה ידעתם לנתק את התושבות שלכם באופן משכנע, לפי מבחני מרכז החיים.
בברכה, ישי עציון, רו"ח
http://www.etsion.com
ישי שלום,
הרבה תודות על המידע המועיל והמעניין.
לגבי טופס בל/ 627 – האם יש למלא את הטופס לפני הנסיעה או אחרי שהגענו לחו"ל (הוא מנוסח, למשל בסעיף 2 בטופס, כאילו המועדים שך ההגעה והחזרה ידועים). מה כותבים אם רוצים למלא מראש, לפני הנסיעה ?
באותו טופס מופיעות שאלות לגבי רכישת אזרחות ומעמד בחו"ל. הסטטוס עלול להשתנות במהלך השהות בחו"ל. מה כדאי למלא (סטטוס עכשוי) ? איך מודיעים לביטוח לאומי על שנוי ?
אנחנו נמצאים בשלב ראשוני של בניית בית בארץ. האם במקרה כזה יש למלא שיש בבעלותי דירה (גם זה משהו שיכול להשתנות מהלך השהות) ?
באופן כללי – האם יש צורך למלא מצב עכשווי ולעדכן את ביטוחל לאומי לגבי שינויים, אם יש ?
תודה מראש.
במעבר לשהות ארוכה בחו"ל, ההחלטה על ניתוק תושבות ישראלית לצורכי מס, כוללת גם התייחסות לניתוק תושבות לצורכי ביטוח לאומי. לכאורה הסכום שביטוח לאומי דורשים הוא יחסית נמוך – 166 ₪ לחודש, עבור הגבר בלבד (אישה נשואה וילדים פטורים משתלום דמי ביטוח. לעיתים אפילו פחות מהסכום הנ"ל). אולם הבעיה היא בתשלום עצמו, שהרי רק תושב ישראל משלם ביטוח לאומי. תושב חוץ "אמיתי" – לא משלם דמי ביטוח לאומי בישראל. וכך, גם מס הכנסה עלול לטעון שאתה עדיין תושב ישראל לצורכי מס, ועל כן חייב גם בדיווח למס הכנסה בישראל על הכנסותיך בחו"ל. ומעת שביטוח לאומי יידע על הכנסותיך הגבוהות בחו"ל, אזי גם הוא לא יסתפק עוד בדמי ביטוח מינימליים, אלא דמי ביטוח גבוהים, כמו כל ישראלי "רגיל".
לפיכך, ההחלטה על הגשת טופס 627 לביטוח לאומי, מילוי הטופס ומועד הגשתו, היא החלטה שיש לשקול אותה היטב, כל אחד לפי הנסיבות שלו. סתם כך לתת תשובה באינטרנט ללא הסבר מקיף על האלטרנטיבות השונות, יתרונות וחסרונות ומשמעויות על פי הנסיבות שלך – זה יהיה מעשה לא אחראי ולא רציני.
אתה מוזמן בכל עת לפנות אלי לשיחה קצרה על הנסיבות שלך,
בברכה, ישי עציון, רו"ח
ishay@etsion.com
ישי שלום,
תודה רבה על כתיבת המאמרים באתר. העצות המופיעות בו עזרו לי מאד.
אני נשוי ללא ילדים ולקראת מעבר לארה"ב ל3 שנים על בסיס עבודה (ויזת E1). המעבר יתבצע ככל הנראה בחודשים מרץ/אפריל, כלומר בשנת 2015 נשהה למעלה מ30 יום בישראל.
בעוד שאני פחות מוטרד ממס הכנסה (עקב אמנת המס והוצאות מוכרות), אני מאד מוטרד מתשלום דמי ביטוח לאומי.
האם בכל מקרה נחשב כתושבי ישראל ב2015, או שמא ניתן לבצע ניתוק תושבות בצורה כזו שבה נחשב כתושבי חוץ?
תודה מראש, דני
דני שלום רב,
החוק מאפשר לבצע ניתוק תושבות מיידי. אין מניעה עקרונית בחוק. כמובן שלשם כך יש לקיים כמה שיותר קריטריונים המעידים על תושבות חוץ. למעשה מדובר על רשימה ארוכה מאד מבחנים (הקרויים מבחני מרכז החיים) ואשר אל אוכל לפרטם כאן, ומס הכנסה עשוי לבודקם במוקדם או במאוחר, גם לאחר חזרתך לישראל.
בברכה, ישי עציון, רו"ח http://www.etsion.com
שלום ישי, עברנו לארה"ב בשנת 2002. המשכנו לשלם ביטוח לאומי במשך 5 שנים. כעת אני בת 65 ויוצאת לפנסיה. האם אני רשאית לקבל קצבה או מענק חד פעמי מביטוח לאומי? תודה, דבי
חוק ביטוח לאומי קובע שרק מי שהוא "תושב ישראל" זכאי ליהנות מקצבת זקנה, כך שאם כיום אינך תושבות ישראל אז אינך זכאית לקצבת זקנה.
בברכה, ישי עציון, רו"ח http://www.etsion.com
גרנו שש שנים בצרפת לפני זה מלאתי תופס להפסקת תושבות הב"ל המשיך לשלם קצבת ילדים 6 חודשים
כשחזרנו עכשיו הם טוענים שיש לי חוב על ה6 חודשים שהם המשיכו לשלם
מה אני יכול לעשות?
אכן צריך יהיה להחזיר את קצבת הילדים, כיוון שהחוק קובע שרק מי שהוא "תושב ישראל" בביטוח לאומי – זכאי לקבלו. כיוון שניתקת את התושבות הישראלית שלך לצורכי ביטוח לאומי, אזי אתה לא זכאי לקבל את קצבת הילדים.
בברכה, ישי עציון, רו"ח http://www.etsion.com
אינני מתגורר מזה כארבע שנים בישראל. לאחרונה קיבלתי דרישה לתשלום על ארבעת השנים האלו. ברצוני לנתק את התשובות שלי בישראל. ואני מאמין שכאשר אחזור אוכל לרכוש ביטוח בריאות עבור תקופת ההמתנה – וזה יהיה זול יותר מתשלום עבור ארבעת השנים האלו, או פדיון תקופת ההמתנה. האם יש קאצ' מעבר לכך ?
האם הביטוח הלאומי יכול לדרוש ממני תשלום על החודשים בהם ביקרתי בישראל והשתמשתי בשירותי קופת החולים ?
תודה
אני מתגורר בחו"ל כבר 20 שנה, במדינה שאין לה אמנה בינלאומית עם הביטוח לאומי.
אני מגיע לארץ לחופשה פעם בשנתיים בממוצע.
אני בוחר להמשיך לשמור על תושבות ומשלם ביטוח לאומי בכדי לקבל קצבת זקנה.
והשאלה היא – האם אקבל בגיל פרישה קצבת זקנה לחו"ל, גם אחרי 3 חודשים ?
באם לא, אז אולי כדאי לי להפסיק לשלם ביטוח לאומי ?
עניין תקופת המתנה לשירותי בריאות לא מהווה שיקול בעבורי, אלא רק קצבת הזקנה…
הבן שלי שוהה בחו"ל ארבע וחצי שנים, ומשלם דמי ביטוח לאומי כל רבעון. אם הוא אינו כרגע בארץ, למה עליו לשלם ביטוח דמי בריאות? והאם ישנה תקופה שאין חובה לשלם את דמי הביטוח הלאומי?
מאיר שלום רב, לאחר כ- 5-6 שנים ביטוח לאומי יפנה אל בנך וימסור לו להפסיק את תשלומי ביטוח לאומי.
אפשר גם כעת לפנות אליהם ולבקש ניתוק התושבות הישראלית לצורכי ביטוח לאומי והפסקת התשלומים.
אולם לפני פעולה כזו אני מציע להתייעץ עם מומחה לגבי הנסיבות של בנך, האם ישנן השלכות נוספות.
בברכה, ישי עציון, רו"ח
שלום ישי,
עברתי לארה"ב בתחילת 2015 כסטונדט ומשם התחתנתי וגם בתחילת 2017 התחלתי לעבוד (קיבלתי גרין כארד זמני לאחרונה).
אני מוטרד ממס הכנסה, תוכל להעיר את עיניי בנושא הנ"ל? אשמח לשמוע את תגובך/עצתך.
לגבי הביטוח לאומי אני עדיין מוגדר כתושב ישראל ומשלם מידי חודש. ( אני חושש לבטל שמה אצטרך טיפול רפואי) .
תודה על המאמרים והאתר המעולה!
דביר
דביר שלום רב,
אתה מוזמן בכל עת להתקשר למשרדי בתל-אביב לשיחה ראשונה על הנסיבות שלך,
בברכה, ישי עציון 972-3-6881505+